Oproepcontracten
Een oproepovereenkomst op maat!
Wanneer een oproepcontract?
Een oproepovereenkomst is nodig wanneer jij, de ondernemer, een werknemer op oproepbasis laat werken. Bij een contract voor een oproepkracht is hoor en wederhoor erg belangrijk. Jij roept op zodra er werk is en de oproepkracht laat weten of hij komt werken. De oproepovereenkomst kan voor bepaalde tijd of onbepaalde tijd worden aangegaan. Werken met oproepkrachten kan bij wisselingen in het aanbod van werk een uitkomst zijn. Oproepcontracten zijn er in twee soorten:
1. Oproepovereenkomst met uitgestelde prestatieplicht
Bij een oproepovereenkomst met uitgestelde prestatieplicht moet de oproepkracht gehoor geven aan jouw oproep. Daarnaast heeft de oproepkracht recht op minstens drie uren uitbetaling per oproep, ook al hebben zij maar één uur gewerkt. Deze bescherming geldt alleen indien er onzekerheid bestaat over het werkaanbod en de werktijden. Dit specifieke recht is van kracht wanneer de arbeidsduur minder dan vijftien uren per week bedraagt! Tevens geldt het Nederlandse ontslagrecht op de oproepovereenkomst met uitgestelde prestatieplicht.
Nul-uren oproepcontract
Je hebt deze oproepovereenkomst nodig wanneer er geen werkgarantie is, er wordt geen afspraak gemaakt over het aantal uren. In deze gevallen praat je over een nulurencontract.
Min-max oproepcontract
Bij dit type oproepovereenkomst wordt er door middel van een contract een bepaald aantal uren vastgesteld dat de oproepkracht werkt. De oproepkracht moet gehoor geven aan de oproep tot het afgesproken maximum aantal oproepbare uren is behaald.
2. Oproepcontract met voorovereenkomst
Bij een oproepcontract met voorovereenkomst beslist de oproepkracht zelf of hij of zij gaat werken wanneer jij, de ondernemer, hem of haar oproept. Als de oproepkracht gehoor geeft aan de oproep ontstaat er een arbeidscontract waarbij de afspraken uit het oproepcontract met voorovereenkomst gelden. Elke periode waarin de oproepkracht werkt, krijgt hij/zij een nieuwe tijdelijk contract. Bij drie opeenvolgende contracten ontstaat een vast dienstverband. Ook kan er een vast dienstverband ontstaan als opeenvolgende tijdelijke contracten een periode van 3 jaar overschrijden.
Waarom VeiligDoen?
- Overeenkomst passend bij jouw bedrijf
- Overeenkomsten op maat en juridisch waterdicht
- Up-to-date aan de meest recente wetgeving
- Ondersteuning voor- en achteraf
Ben jij er al uit welk oproepcontract je nodig hebt? Laat deze dan direct opstellen door één van onze ervaren juristen!
Waarom geen arbeidsovereenkomst?
- Het werkaanbod en de werktijden staan vast bij een arbeidsovereenkomst;
- Het Nederlandse ontslagrecht is van toepassing op de arbeidsovereenkomst.
Heeft u vragen over oproepovereenkomsten?
- Bekijk onze veelgestelde vragen;
- Juridische termen wiki;
- Neem telefonisch contact op via 053 – 82 00 286;
- Klik op de chat knop aan de rechterzijde.