Ondernemingsrecht
Rechtsvormen en regels
Ondernemingsrecht
Ondernemingsrecht is een onderdeel van het privaatrecht, dat zich bezighoudt met rechtspersonen en dan toegespitst op bedrijven en organisaties met een winstoogmerk, ook wel ondernemingen genoemd.
Het ondernemingsrecht wordt vaak onderverdeeld in rechtspersonenrecht en vennootschapsrecht. Waarbij het vennootschapsrecht zich alleen richt tot de besloten vennootschap en de naamloze vennootschap. Is het rechtspersonenrecht veel ruimer, dit bevat namelijk alle rechtspersonen waaronder dus ook de besloten vennootschap en de naamloze vennootschap.
Ondernemingsrecht – in de praktijk
Voor jou, als ondernemer, is het noodzakelijk dat er een aantal zaken binnen jouw onderneming goed worden vastgelegd om rechten te waarborgen. Dit zorgt voor helderheid binnen jouw onderneming en zorgt ervoor dat jij met een gerust hart kunt ondernemen. Wij hebben ruime ervaring op het gebied van ondernemingsrecht. Wij kunnen je adviseren over het opstarten van een onderneming en het kiezen van een rechtsvorm. Daarnaast kunnen wij je begeleiden bij een overname of wanneer je een eenmanszaak wilt omzetten naar een vof of bv.
Zo hebben we een samenwerkingsovereenkomst om duidelijkheid te scheppen in een zakelijke relatie.
Aansprakelijkheid
Een onderdeel van het ondernemingsrecht en wat vaak terug komt is: aansprakelijkheid. Wie is nu aansprakelijk bij een faillissement of financiële tegenvallers? Bij iedere rechtsvorm ligt de aansprakelijkheid weer anders. Bij een bv zijn directieleden in principe nooit privé aansprakelijk. Is er echter sprake van ‘onbehoorlijk bestuur’ en lijdt de vennootschap schade, dan kunnen zij de directieleden aanspreken. Bij een eenmanszaak ben je wel aansprakelijk, ook het privé-vermogen van de eigenaar. Dit geldt ook grotendeels bij VOF of CV, hier zijn echter nog wel uitzonderingen
Heb je nog een vraag over het ondernemingsrecht? Neem dan gerust contact met ons op! Dit kan via de chat, per e-mail of telefonisch!
Advies nodig?
Heb jij advies nodig op gebied van het ondernemingsrecht? Wacht niet langer en laat je adviseren door één van onze juristen!
Herken de signalen!
Je bent net gestart of onderneemt al jaren, maar je weet niet welke regels onder jouw rechtsvorm vallen.
- Omzetten rechtsvorm;
- Samenwerking met ander bedrijf;
- Faillissementen;
- Aansprakelijkheid.
Praktijk voorbeelden
Harry heeft een eenmanszaak. Hij draait al jaren winstgevend mee in de markt, totdat de markt opeens inzakt, waardoor Harry failliet wordt verklaard door zijn schuldeisers. Waar kunnen de schuldeisers van Harry hun vorderingen halen?