Arbeidsrecht
Werkgever en werknemer
Arbeidsrecht
Het arbeidsrecht gaat over de regels en wetten die gelden in de verhouding tussen een werkgever en een werknemer. Wanneer een persoon zich door middel van een arbeidsovereenkomst verbindt om onder het gezag van een werkgever te werken wordt hij benoemd als werknemer. Vanaf dit moment valt hun relatie in juridische zin onder het arbeidsrecht en zijn alle relevante wetten en regels van het arbeidsrecht van toepassing.
Het is dan wettelijk verplicht dat de werkgever en werknemer zich goed dienen te gedragen ten opzichte van elkaar. Een bekend voorbeeld hiervan is dat het loon van de werknemer boven het wettelijk vastgestelde minimumloon moet liggen. Daarnaast heeft de werknemer onder andere ook recht op vrije dagen.
Arbeidsrecht – in de praktijk
Een ondernemer neemt, in de praktijk, vroeg of laat werknemers in dienst. Of dit nou in de vorm van een arbeidsovereenkomst geschiedt of het inhuren van een zzp’er dan wel freelancer. Wij zorgen ervoor dat jouw relatie veilig start en ook veilig blijft! Dit doen we door het opstellen van een contract op maat voor jouw situatie. Heb je al een contract en twijfel je of deze nog voldoet aan de huidige wet- en regelgeving? Dan kunnen wij deze ook voor je controleren. Op deze manier weet je zeker dat je een juridisch waterdichte overeenkomst sluit met jouw toekomstige werknemer.
Beëindiging arbeidsovereenkomst
Het arbeidsrecht is zeer belangrijk bij het beëindigen van een arbeidsovereenkomst. Het is voor een werkgever in veel gevallen niet gemakkelijk om iemand op staande voet te ontslaan. Dit komt doordat een werknemer beschermd wordt door de wet- en regelgeving. Je moet als Wanneer jij een werknemer in dienst hebHeb jij als ondernemer een werkgever die zijn taken niet uitvoert of vaak ziek thuis zit?
Heb je nog een vraag over het arbeidsrecht? Neem dan gerust contact met ons op! Dit kan via de chat, per e-mail of telefonisch!
Advies nodig?
Heb jij advies nodig op gebied van het arbeidsrecht? Wacht niet langer en laat je adviseren door één van onze juristen!
Herken de signalen!
Je merkt dat er iets aan de hand is bij jouw werknemers. Maar je weet niet welke juridische stappen je mag ondernemen.
- Ziekte verzuim verhoogt;
- Geroddel en geklaag op de werkvloer;
- Werknemer functioneert niet.
Praktijk voorbeelden
Johan, eigenaar van Schoon B.V., merkt dat bij een griepgolf altijd dezelfde werknemer langdurig ziek is en vermoedt dat hij misbruik van maakt van de situatie. Welke stappen kan en mag Johan tegen deze werknemer ondernemen?
Bertus is projectmanager bij Zakelijk B.V. Hij werkt al zeven jaar bij het bedrijf maar sinds de laatste maanden voert Bertus zijn taken niet naar behoren uit. De organisatie vermoed dat hij dit opzettelijk doet door een eerdere voorval. Welke juridisch stappen mag Zakelijk B.V. tegen Bertus nemen, is ontslag een optie?