Toon navigatie

Verboden bepalingen in algemene voorwaarden

Verboden bepalingen in algemene voorwaarden

Er zijn verschillende bepalingen die een bedrijf of organisatie niet mag hanteren in de algemene voorwaarden. Hierbij geldt dat consumenten door de wet aanzienlijk meer beschermd worden dan bedrijven, omdat er van uit gegaan wordt dat ondernemingen over de deskundigheid beschikken om de gevolgen van de voorwaarden te overzien. Een ondernemer mag geen onredelijke bepalingen opnemen in zijn algemene voorwaarden.

Om de bescherming van consumenten te waarborgen is er een grijze en zwarte lijst in het Burgerlijk Wetboek opgenomen. In de zwarte lijst staan voorwaarden die een ondernemer per definitie niet mag hanteren. In de grijze lijst bevinden zich bepalingen die zich net op de rand bevinden van wat redelijk is. De bepalingen uit de grijze lijst mogen alleen worden toegepast indien kan worden aangetoond waarom deze bepalingen bij het desbetreffende bedrijf toegestaan moeten worden.

Hieronder staan drie voorbeelden van bepalingen uit de zwarte lijst die niet zijn toegestaan:

  1. Wanneer bij uitvoering van de overeenkomst schade aan een derde wordt toegebracht door de gebruiker of een persoon of zaak waarvoor deze aansprakelijk is, mag de consument niet verplicht worden deze schade te vergoeden of een groter deel te laten dragen dan volgens de wet verplicht is.
  2. Een verjarings- of vervaltermijn waarbinnen rechten van de wederpartij vallen om een claim in te dienen mag niet korter dan één jaar zijn.
  3. U kunt niet eenzijdig beslissen of u zich wel of niet aan de overeenkomst heeft gehouden. Ook mag u de consument bij een vordering met betrekking tot een juiste nakoming van de overeenkomst niet belemmeren door het afhankelijk stellen van de voorwaarde dat de wederpartij eerst een derde in rechte heeft aangesproken.

Ondernemers mogen wel individuele afspraken maken met de consument betreffende aanbetalingen of bezorgkosten, maar deze zijn alleen geldig als ze duidelijk zijn afgesproken met de consument.

Om er zeker van te zijn dat u geen verkeerde bepalingen opneemt is het verstandig om de algemene voorwaarden te laten controleren door een jurist.

Wilt u weten welke bepalingen er nog meer op de grijze of zwarte lijst staan? Bekijk de gehele grijze en zwarte lijst.

Wat onze klanten zeggen

Variety Fashion
Webshop

"Zeer goede ervaring met VeiligDoen, echt een aanrader...."

  • Goed
  • Goed
  • Goed
  • Goed
  • Goed

Lees meer ervaringen

Fusco Films
Filmmaker

"Snel en klantgericht! Een soepele afhandeling van een paar dagen...."

  • Goed
  • Goed
  • Goed
  • Goed
  • Goed

Lees meer ervaringen

Neem contact op via 053 - 82 00 286, [email protected] of start de live chat

7 Jaar