Toon navigatie

Een bedrijfsfilm maken, waar moet je op letten?

Een bedrijfsfilm maken, waar moet je op letten?

Jouw onderneming besluit om een bedrijfsfilm te maken. Dit idee is natuurlijk super! Maar wat komt er allemaal bij kijken? Wat zijn de meest fundamentele onderdelen wanneer je zelf een bedrijfsfilm wilt maken? Wat zijn de belangrijkste rechten waar je rekening mee moet houden? Dat lees je allemaal in deze blog!

Wanneer er besloten is om een bedrijfsfilm te gaan maken is het verstandig om te beginnen met een premisse. Een premisse is een korte en heldere formulering van een idee. Elke bedrijfsfilm komt immers tot stand door een origineel idee. Een idee over hoe de bedrijfsfilm er moet uitzien of wat je wilt bereiken met je film. Deze premisse is zo belangrijk omdat het een richting geeft aan alle processen die uitgevoerd moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan het storyboard, acteurs, apparatuur, draaiboek en rechten.

Storyboard

Eerst is het belangrijk om te bepalen wat voor een soort bedrijfsfilm je wilt maken. Ga je voor een snelle, krachtige film die de aandacht trekt en kort samenvat wat het bedrijf inhoudt? Of ga je voor een uitgebreidere versie die alle punten van de onderneming goed toegelicht? Wanneer je hebt bedacht wat je wilt vertellen in je bedrijfsfilm is het tijd om een storyboard te maken. Een storyboard is een verzameling uitgetekende shots van scènes uit een filmscript. Dit helpt de acteurs een beeld te krijgen van hoe de scènes er moeten uitzien. Belangrijk is dat je het merk van de onderneming in je achterhoofd houdt! Je moet er niet te veel van afwijken! Zorg ervoor dat de film aansluit bij de rest van je promotiemiddelen.

Acteurs

Wanneer je over een bedrijfsfilm nadenkt dan denk je (vaak) aan acteurs en hoe ze er moeten uitzien. Het is nu nog een kwestie van acteurs inhuren! Misschien heb je zelfs geluk en ken je een acteur die voor een zakcentje in jouw bedrijfsfilm wilt spelen! Ook moet je misschien wel figuranten inhuren omdat je bijvoorbeeld een scène hebt waar veel mensen in voorkomen.

Apparatuur

Wanneer je het scenario van de bedrijfsfilm op papier hebt staan en in hoofd hebt zitten hoe de bedrijfsfilm er moet uitzien is het tijd om na te denken over de apparatuur. Bij apparatuur denk je meteen aan: camera, geluid en licht. Dit heb je zeker nodig bij het maken van je bedrijfsfilm! Maar je moet ook denken aan statieven voor je camera, een camera slider, een verlengsnoer en extra geheugen. Maak voor jezelf een checklist wat je allemaal nodig hebt, zo sta je nooit voor ongewenste gevolgen!

Draaiboek

Een draaiboek is een hulpmiddel voor de uitvoering en voorbereiding van een bedrijfsfilm. In een draaiboek stel je van minuut tot minuut vast hoe de draaidag moet verlopen. Een draaiboek bevat eigenlijk een overzicht van alle punten die hierboven vernoemd zijn. Ook bevat een draaiboek de datum, locatie en telefoonnummers van alle aanwezigen op de draaidag (callsheet). Daarnaast kun je in het draaiboek vinden hoe laat alles begint en eindigt, waar het zich afspeelt en wie er verantwoordelijk voor is.

Rechten

Wanneer je een bedrijfsfilm wilt maken dan zijn er een aantal rechten waarmee je rekening moet houden.

  • Portretrecht – De acteurs die acteren in je bedrijfsfilm moeten toestemming aan jou geven dat je zijn/haar ‘portret’ mag publiceren. Wanneer je geen toestemming hebt dan kunnen zij bezwaar aantekenen en moet je je bedrijfsfilm aanpassen.
  • Quitclaim (figurantenovereenkomst) – Deze claim is hetzelfde als het portretrecht, alleen dan voor de figuranten die je gebruikt.
  • Auteursrecht – Dit recht houdt in dat de maker van een origineel product (logo, muziek, schilderij, etc.) alleen zelf mag bepalen over de exploitatie van het product. Wanneer je een merk of muziekstuk wilt hergebruiken in je bedrijfsfilm dan moet je hier toestemming voor vragen!
    Er zijn echter manieren om dit te omzeilen. Zo kun je gebruik maken van bumastemra.nl of bensound.com om muziek te kiezen voor je bedrijfsfilm!

Bedrijfsfilm

Wanneer je de bovenstaande informatie allemaal gebruikt en toepast in jouw bedrijfsfilm dan moet het zeker goedkomen! Wij hebben in elk geval erg ons best gedaan om dit allemaal toe te passen in onze eigen film! Ben jij benieuwd naar de bedrijfsfilm van VeiligDoen? Wacht niet langer en leer hoe je in 7 stappen veilig onderneemt!

Wat onze klanten zeggen

UWconsult
manager stichting UPZuid

"Ik ben op professionele wijze geadviseerd bij het opstellen van een contract.  ..."

  • Goed
  • Goed
  • Goed
  • Goed
  • Goed

Lees meer ervaringen

Freightportal
Transport

"Zeer tevreden. Uitstekende respons, snel en duidelijk...."

  • Goed
  • Goed
  • Goed
  • Goed
  • Goed

Lees meer ervaringen

Neem contact op via 053 - 82 00 286, [email protected] of start de live chat

7 Jaar