Toon navigatie

Laat betalers slecht voor MKB!

Laat betalers slecht voor MKB!

Begin deze maand heeft de directeur van MKB-Nederland al met afschuw gereageerd op het slechte betaalgedrag van grote ondernemingen! Uit onderzoek van PWC is gebleken dat de gemiddelde betalingstermijnen weer oplopen, terwijl er in 2015 juist een daling te zien was. “Het zijn vooral de grote bedrijven met termijnen van 90 of 120 dagen die daarvoor verantwoordelijk zijn”, zegt directeur Leendert-Jan Visser van MKB-Nederland.

Het onderzoek laat zien dat het betalingsgedrag van grote bedrijven is verslechter. Grote bedrijven betalen gemiddeld vijf dagen later dan in 2015.

Waarom betalen grote bedrijven (te) laat?

Bedrijven maken bewust gebruik van uitstaande facturen voor financieel voordeel, dit is de op één na meest genoemde reden voor niet-tijdige betalingen van B2B-facturen. Danny Siemens, PWC-adviseur, licht toe: “Bedrijven kijken nadrukkelijk naar hun werkkapitaal en hun cashpositie”. Het is dus een bewuste keuze om later te betalen.

Wat zijn de gevolgen hiervan?

Bedrijven hebben alleen nog oog voor hun eigen werkkapitaal. Dit zorgt ervoor dat de facturen van de MKB’ers, zoals o.a. kleinere leveranciers, mkb’ers en zzp’ers niet op tijd worden betaald.
Tweede Kamerlid Agnes Mulder (CDA) zegt het volgende: “Te late betalingen vormen voor mkb’ers en zzp’ers een risico en een grote kostenpost. Het leidt tot liquiditeitsproblemen, doordat zij zelf betalingsachterstanden krijgen of zelfs rood staan bij de bank”

Wat wordt hier tegen gedaan?

Jij als MKB-ondernemer wil graag doorpakken, maar omdat jouw opdrachtgever laat betaald zit jij met de zorgen. Nu zal je denken wat wordt hier tegen gedaan? Doordat het te laat betalen van B2B-facturen aan het MKB zo’n groot probleem is, wordt de groei van de Economie ook opgehouden. Minister Henk Kamp van Economische Zaken zegt: “Een tijdige betaling van opdrachtgever aan leverancier is essentieel. Vooral bij mkb-bedrijven zorgt een betalingsachterstand voor tegenvallers”. CDA en PvdA willen met behulp van een wetsvoorstel ervoor zorgen dat er een wettelijke rente gaat gelden bij een betalingstermijn langer dan 60 dagen. De PvdA en het CDA nemen in hun wetsvoorstel op dat zij 8% rente willen als de betalingstermijn van 60 dagen wordt verstreken.

Visser, van MKB-Nederland, ziet de wet als noodgreep. MKB-Nederland is al jaren bezig om op een positieve manier snellere betalingen af te dwingen.

Wat is er nu gerealiseerd?

Er is een initiatief gestart, betaalme.nu, waarbij bedrijven zich vrijwillig aan kunnen sluiten. Zij stellen dan vast dat zij de rekeningen van hun MKB-leveranciers binnen 30 dagen betalen. Hier hebben tot op heden bijna 30 grote bedrijven bij aangesloten. Bedrijven als: Heineken, Randstad, Jumbo en FrieslandCampina waren de voorlopers. Zij hebben zich al sinds november vorig jaar aangesloten. Visser zegt dat zij blij zijn met het initiatief betaalme.nu, maar volgens hem is er duidelijk meer nodig.

Het streven is dat er binnen vijf jaar minstens de helft van de duizend grootste ondernemingen meedoet en de kortere betalingstermijn in zijn voorwaarden opneemt.

Wat onze klanten zeggen

JJR Travel & Connect
Toerisme

"Goed samengesteld en snel geleverd...."

  • Goed
  • Goed
  • Goed
  • Goed
  • Goed

Lees meer ervaringen

Boerman Hovenier & Bestratingen
Stratenmaker

"Alles correct en snel afgerond...."

  • Goed
  • Goed
  • Goed
  • Goed
  • Goed

Lees meer ervaringen

Neem contact op via 053 - 82 00 286, [email protected] of start de live chat

7 Jaar