U bent hier: Homepagina » Blog » 3 Schadeclaims kleine ondernemingen
Ondernemers kunnen aansprakelijk gesteld worden voor schade middels een schadeclaims. In dit artikel worden een aantal cases besproken die flinke schadeclaims gekregen hebben. Schadeposten kunnen snel hoog oplopen, daarom wordt ook uitgelegd hoe dit voorkomen had kunnen worden.
In 2012 heeft een werknemer zijn baas aangeklaagd door langdurige blootstelling aan bepaalde giftige bestanddelen uit verf. Hierdoor heeft hij de zogeheten ‘schilderziekte’ gekregen. Gevolgen van deze ziekte zijn geheugenverlies, vermoeidheid en stemmingsstoornissen.
Het is de hoogste van alle schadeclaims in Nederland ooit voor een persoon met deze ziekte. De man werd 12 jaar voordat hij zijn vergoeding kreeg al volledig arbeidsongeschikt verklaard.
De werknemer heeft de werkgever aansprakelijk gesteld. De werkgever had in de algemene voorwaarden en het contract met de werknemer de aansprakelijkheid kunnen uitsluiten of beperken. Daarnaast had de werkgever veel gehad aan een aansprakelijkheidsverzekering die de schadeclaim gedeeltelijk had kunnen uitkeren.
Fietswinkelbedrijf Biretco is door de rechter veroordeeld drie voormalige franchisenemers schadeclaims te betalen. De franchisenemers hebben naar het oordeel van de rechter recht op een schadevergoeding, omdat zij hun fietswinkels zouden hebben geopend op basis van ondeugdelijke financiële prognose en tekort schietende marktanalyse van de franchisegever.
Alle drie winkels moesten sluiten omdat zij die niet rendabel wisten te krijgen. Tijdens het hoger beroep werd duidelijk dat de franchisegever ernstige fouten heeft gemaakt.
Biretco had dit grotendeels kunnen voorkomen door duidelijke afspraken met de franchisenemers te maken en deze contractueel vast te leggen. Dan had deze zaak voorkomen kunnen worden.
De werknemer verhaalt een schade van €370.000 op de werknemer vanwege een burn-out.
Het ging in deze zaak om een accountant die na 25 jaar onder de werkdruk bezweek. Hij werkte wel 20 uur per week over. Uiteindelijk werd de man arbeidsongeschikt en stelde de werkgever aansprakelijk voor een bedrag van €370.000. De rechter ging hiermee akkoord omdat in Nederland de werkgever niet per se op de hoogte hoefde te zijn van de klachten van de werknemer, maar zelfs al aansprakelijk gesteld kan worden wanneer hij redelijkerwijs op de hoogte had kunnen zijn.
De werkgever had natuurlijk meer interesse kunnen tonen in de man. Zo was hij er waarschijnlijk achter gekomen dat deze man tegen een burn-out aan zat. Dan had hij op tijd een oplossing kunnen bedenken, zoals extra personeel of een weekje vakantie. De werkgever had deze schadepost kunnen minimaliseren door middel van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Hiermee had het risico ingeperkt kunnen worden. In deze zaak is de sprake van een inschattingsfout betreffende de risico’s die je als ondernemer neemt hoe je van plan bent deze in te perken.
Dit zijn pittige bedragen, maar er zijn grotere schadeclaims voor kleine ondernemingen te noemen. Lees nu meteen meer over de hoogste schadeclaims aller tijden voor kleine onderneming!
Categorieën
Dit bericht heeft geen gerelateerde berichten.
Interhor-Horsystemen B.V.
Productie insectenwering
"Algemene voorwaarden snel en correct opgesteld...."
Portterneuzen.com
Promotie en beveiliging
"Op korte termijn heeft men uitstekende voorwaarden opgesteld voor een fractie van de gebruikelijke kosten elde..."
Neem contact op via 053 - 82 00 286, [email protected] of start de live chat